
Kuah Kacang
1- Kacang yang digoreng dan ditumbuk agak kasar jangan terlalu halus sangat.
2- cili kering #
3-Lengkuas#
4-Bawang Merah #
5-Bawang Putih#
6-Belacan bakar # dimesin
7-Serai **ditumbuk
8-Air gula merah
9-Gula
10-Garam
11- Air asam jawa
12-Daging dihiris halus
13-Minyak untuk menumis
Caranya:
1- Panaskan minyak dan masukkan serai tumis hingga naik bau.
2-Lepas tu masukkan semua bahan mesin masak hingga pecah minyak atau terbit minyak. Kemudian baru dimasukkan daging. Masak daging hingga lembut.
3-Perasakan dengan garam, gula, air gula merah, air asam jawa secukup rasa.
4- Akhir sekali baru masukkan kacang yang ditumbuk tadi. Gaul hingga sebati dan biar kuah memekat sedikit. Jika terlalu pekat boleh ditambah sedikit air. Padamkan api.
Tumis darat.
1- Bawang merah dihiris
2-Minyak untuk menggoreng
1-Panaskan minya dan goreng bawang tersebut hingga garing.
2- Tuang semua bawang dan minyak ke dalam kuahperiuk kuah kacang tadi dan tutup penudung periuk.
Untuk Cucur udang
1- udang
2- sedikit tepung gandum
3- Sedikit tepung beras
4-Garam dan serbuk kunyit
5-taugeh
6-sayur kucai
8- Bawang besar dihiris
9- Air
10- Minyak untuk menggoreng
Bahan tambahan
1- Tauhu digoreng
2- Fish cake digoreng
3-Ubi kentang rebus dahulu baru goreng
4-Fish ball digoreng
semua bahan dipotong sebelum di hidangkan
Caranya
1- Campur semua bahan di atas dalam satu bekas kecuali udang dan gaul hingga sebati.
2- Sendukkan dengan sudu dan masukkan dalam kuali untuk digoreng, lepas tu letak udang diatas adunan tersebut. Goreng hingga agak garing, angkat dan toskan.
********Resepi di atas perlu dibuat anggaran sendiri ya. Saya ni main masuk jer ikut kesesuaian.
No comments:
Post a Comment