
250 gm spageti
10 ekor udang
2 ekor sotong dipotong
1/2 batang lobak merah di potong memanjang
2 sudu besar puree tomato
5-10 biji jeruk caper (dipotong 2)
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam secukup rasa
2 sudu cincangan oregano (kalu tak der guna jer yang kering)
1 sudu minyak zaiton
1/2 biji cincangan bawang besar
2 biji cincangan bawang putih
Cara:
1-Rebus spageti dengan air dan titis kan sedikit minyak zaiton sehingga lembut. Kemudian toskan.
2- Panaskan minyak zaiton tumis semua bawang, masukkan udang dan sotong masak.
3-Lepas tu masukkan tomato puree jika agak pekat tambah 1/2 gelas air lebih kurang (300ml)
4- Kemudian masukkan spagetti, serbuk lada hitam, jeruk caper,garam kacau hingga sebati.
5- Akhir sekali masukkan cincangan oregano gaul sebati dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment