
Bahan untuk ayam:
1- 4 Ketul isi ayam
2-1 sudu sos tiram
3-2 sudu tepung jagung
Cara penyediaan:
1-Gaul ayam bersama sos tiram
2- Kemudian gaul ayam tersebut dengan tepung jagung perap selama 30minit
3-Kemudia goreng dan ketepikan.
Bahan untuk kuah
1- 3 ulas bawang putih dicincang
2-4 biji cili kering dihiris kasar
3-2 sudu kicap manis
4-1 sudu cili kisar
5-1/2 gelas air
6-3 sudu biji gajus yang dipanggang/digoreng
7-hirisan lada bengala hijau
8-1 sudu minyak bijan
9-gula secukup rasa
Cara:
1-Minyak goreng ayam tadi, tumis pulak cili kering dan bawang putih hingga wangi
2-Masukkan cili kisar dan juga kicap manis serta air kacau dan perasakan dengan garam
3-Masukkan pula ayam tadi masak hingga pekat skit tambah minyak bijan, lada bengala dan tabur kacang gajus tadi.
4-Dalam 3 minit masak padamkan api dan hidangkan.