

Ni resepi Mee kuah yang sedap cehh:
Penyediaan stok daging
Daging
Tulang (lebih sedap kalau ada tulang rusuk)
Rebus semua daging dengan tulang dalam periuk tekanan. Jika tak ada periuk tekanan rebus dalam periuk biasa petua untuk lembutkan daging yang saya guna masukkan sedikit gula batu semasa merebus.
Siap rebus hingga empuk, asingkan tulang dan daging
Bahan Kuah:
sudu Cili kering kisar
4 ulas Bawang merah dan bawang putih dihiris
kulit udang dimesin halus dan ambil airnya
3 sudu sos tomato
gula batu secukup rasa
9- 2sudu besar minyak untuk menumis
1/2 cawan kacang tanah kisar (optional)
4 biji ubi keledek putih (direbus hingga empuk dan mesin hancur)
Untuk penyediaan kuah
1- Panaskan minyak dan tumis semua bawang hingga naik bau
2-Masukkan cili kisar tadi tumis
3-Masukkan tulang dan air rebusan daging serta air kisar udang tadi.Tambah ubi keledek yang telah dimesin, jika kuah terlalu pekat tambah air sedikit.
4- Sambil mereneh masukkan gula batu, sos tomato dan kacang tanah
5- Masak hingga empuk daging dan kuah sebati sesedap rasa, tabur bawang goreng dan padamkan api.
Untuk Mee
Mee yang telah dicelur
Telur ayam yang telah direbus dan dihiris
Ubi kentang yang telah direbus dan dihiris
Tauhu yang telah digoreng dan dihiris
Cili merah dihiris
Tomato dihiris
Limau nipis dibelah 2
Isi daging tadi dihiris
Bawang goreng untuk ditabur
Sawi dipotong dan dicelur(untuk sawi lebih menarik kehijauannya titiskan sedikit minyak masa celur)
Cara hidangan:
1- Masukkan mee dan letak semua bahan mee dan tuang kuah. Selamat menjamu selera
resepi ni kena agak-agak la ikut saiz periuk yang kita nak masak ya. Saya ni jenis yang masak main ikut sukatan sendiri.
Ada hari saya buatkan nasi tomato dan ayam masak merah


No comments:
Post a Comment