

Bahan:
1-125 ml minyak sayuran (saya guna minyak masak saja)
2-500 gm ekor lembu (saya guna tulang lain)
3-2 sudu besar serbuk ketumbar
4-1 sudu besar jintan putih*kisar halus
5-1 sudu besar jinta manis*kisar halus
6-11/2 sudu besar tomato puri
7-6 cawan air
8-1 batang lobak merah dipotong
9-1 biji ubi kentang di potong
10-2 batang saderi dihiris kasar
11-garam secukup rasa
12-lada hitam kisar secukup rasa
13- daun ketumbar dihiris
14-bawang goreng untuk ditabur
15- 1 biji tomato belah 4
Rempah tumis
1- 4 biji buah pelaga
2-kulit kayu manis
3-bunga cengkih
4-bunga lawang
Dikisar
1- 10 ulas bawang merah
2-4 ulas bawang putih
3-2 batang serai
4-1 cm halia
Caranya:
1- rebus semua tulang dalam periuk tekanan dan ketepikan.
2- Panaskan minya dan tumis semua bahan tumis hingga naik bau, kemudian masukkan semua bahan kisar masak hingga sebati hingga naik bau.
3- Kemudian masukkan tomato puri gaul serta air rebusan bersama tulang tadi, masak sehingga tulang tersebut sebati dan serata dengan bahan tumis tadi reneh lagi lebih kurang 20minit.
4-Kemudian masukkan semua sayur masak hingga empuk.
5- Padamkan api dan tabur daun ketumbar dan bawang goreng. Sedap dimakan dengan nasi panas atau cicah dengan roti mahupun dimakan begitu saja.
No comments:
Post a Comment